+(40) 0745101150 Luni - Vineri 09:00 - 17:00
Case pasive
Case Zero Energy
Construcții sănătoase
Cere o estimare de preț

Eficiență nZEB

Caption aligned here

Eficiență nZEB

Conform definiției, nZEB reprezintă “Clădire cu consum de Energie aproape Zero (nZEB: nearly Zero-Energy Building) este o clădire cu o performanţă energetică foarte ridicată. Necesarul de aproape zero sau foarte redus de energie trebuie acoperit într-o măsură cât mai mare din surse regenerabile de energie, inclusiv din instalaţii de producere a energiei regenerabile la faţa locului sau în apropiere.”

Date tehnice și aspecte legale

Cu toții știm că de la începutul anului 2021, cei care vor să își construiască o casă, trebuie să respecte noile standarde aplicate atât la nivel european cât și în România.

Există o diferență între o casă la standardul nZEB, o casă pasivă și o casă eficientă energetic. O casă nZEB, conform noii legislații pentru construcțiile noi nu trebuie să depășească un consum anual de energie de 112 kWh/m2. Standardul diferă puțin de la tipul de construcție (clădiri rezidențiale, birouri, locuințe unifamiliale).

O casă eficientă energetic (clasa A1 – cea mai bună categorie), nu trebuie să depășească un consum anual de energie de 45-50 kWh/m2 pentru a corespunde standardului conform legii.

Casa pasivă poate deține acest statut numai dacă consumul de energie este mai mic de 15 kWh/m2/an.

Este foarte important să cunoașteți aspectele legale în vigoare referitoare la construcțiile de case înainte să te apuci de proiect, deoarece legea este destul de aspră dacă nu este respectată și prevede sancțiuni pe măsură. Încă de la început, arhitectul trebuie să propună pentru construcție folosirea materialelor eficiente energetic.

Criterii pentru construcții case nZEB:

  • Zidăria și structura casei trebuie să fie din materiale eficiente energetic.
  • Ferestre și uși eficiente energetic cu un coeficient U între 1,12 – 0.80 W/m2K.
  • Folosirea energiei alternative. Panouri solare, panouri pentru apă caldă sau pompe de căldură pentru energia necesară locuinței.
  • Sisteme de recuperare de căldură care să recupereze 70% din căldura locuinței.
  • Etanșeitatea și eliminarea punților termice. Folosirea de membrane și folii pentru etanșarea ferestrelor și eliminarea punților dintre îmbinări.
  • Termoizolarea și hidroizolarea fundației. O izolare de 20-25 cm izolație sub șapă.
  • Termoizolarea, hidroizolarea și fonoizolarea acoperișului cu 25-35 cm în funcție de materiale folosite.
  • Recomandat o parte material izolator suflat pentru închiderea punților termice și o parte aplicat.Folosirea energiei alternative. Panouri solare, panouri pentru apă caldă sau pompe de căldură pentru energia necesară locuinței.
  • Folosirea de sisteme casa-smart. Iluminat cu led, sisteme de umbrire, controlul inteligent al energiei, sisteme inovative pentru încălzire, etc.
  • Încălzirea apei necesare prin energie regenerativă.
  • Orientarea locuinței față de soare

Legea nr. 372/3 decembrie 2005 (*republicată*) privind performanţa energetică a clădirilor*) poate fi accesată cu un click aici.