Conform definiției, nZEB reprezintă “Clădire cu consum de Energie aproape Zero (nZEB: nearly Zero-Energy Building) este o clădire cu o performanţă energetică foarte ridicată. Necesarul de aproape zero sau foarte redus de energie trebuie acoperit într-o măsură cât mai mare din surse regenerabile de energie, inclusiv din instalaţii de producere a energiei regenerabile la faţa locului sau în apropiere.”
Cu toții știm că de la începutul anului 2021, cei care vor să își construiască o casă, trebuie să respecte noile standarde aplicate atât la nivel european cât și în România.
Există o diferență între o casă la standardul nZEB, o casă pasivă și o casă eficientă energetic. O casă nZEB, conform noii legislații pentru construcțiile noi nu trebuie să depășească un consum anual de energie de 112 kWh/m2. Standardul diferă puțin de la tipul de construcție (clădiri rezidențiale, birouri, locuințe unifamiliale).
O casă eficientă energetic (clasa A1 – cea mai bună categorie), nu trebuie să depășească un consum anual de energie de 45-50 kWh/m2 pentru a corespunde standardului conform legii.
Casa pasivă poate deține acest statut numai dacă consumul de energie este mai mic de 15 kWh/m2/an.
Este foarte important să cunoașteți aspectele legale în vigoare referitoare la construcțiile de case înainte să te apuci de proiect, deoarece legea este destul de aspră dacă nu este respectată și prevede sancțiuni pe măsură. Încă de la început, arhitectul trebuie să propună pentru construcție folosirea materialelor eficiente energetic.
Legea nr. 372/3 decembrie 2005 (*republicată*) privind performanţa energetică a clădirilor*) poate fi accesată cu un click aici.